CaroZANG priča

Prije nekoliko godina sam naišao na knjigu “Curing Cancer with Carrots” (“Izlječenje tumora sa mrkvom”) koju je napisala Ann Cameron.
Naslov knjige me je zaintrigirao i odlučio sam da pročitam sažetak na web stranici i poručim tu knjigu. Knjiga ima relativno mali broj stranica, laka je za čitanje i nakon svakog poglavlja raslo je moje poštovanje za Anu. Ona se hrabro suočila sa lošom prognozom svoje maligne bolesti i odlučila je da nađe prirodni tretman za svoju bolest.
Nakon što sam pročitao knjigu uradio sam detaljnu evaluaciju stručne literature da bi bolje shvatio naučne principe na kojima se zasniva njena priča. Osim niza laboratorijskih ispitivanja i pretkliničkih studija našao sam i veliki broj kliničkih epidemioloških studija koje dokazuju umanjenje rizika od obolijevanja od raka kod ljudi koji redovno koriste mrkvu u svojoj ishrani. Ako želite da saznate više o tim epidemiološkim studijama, kliknite ovdje.
Nakon nekoliko mjeseci na jednom naučnom kongresu sreo sam jednog prijatelja, medicinskog onkologa iz Srbije. Otišli smo na večeru i u razgovoru sam spomenuo Aninu knjigu i rekao mu rezultate mog istraživanja naučne literature o supstancama sa anti-tumorskim efektima koje se nalaze u mrkvi. Onda sam ga pitao da li bi mogao da zamisli da svojim pacijentima ponudi sok od mrkve kao jednu od opcija za tretman raka. On je odgovorio “ako taj sok stvarno ima anti-tumorsko dejstvo, a pacijent nema boljih opcija za tretman, što da ne?”.

the story

Nakon našeg susreta moj prijatelj je spomenuo sok od mrkve nekolicini svojih pacijenata koji su imali metastatski oblik bolesti i koji su prethodno završili sve raspoložive tretmane, ali su i dalje željeli da nastave sa terapijom. Četiri pacijenta su odlučila da probaju tretman sa sokom koristeći recept koji sam napravio na osnovu svojih istraživanja. Samo da napomenem da ta četiri pacijenta nisu imali nikakav drugi tretman za rak u periodu kada su pili sok.
Tokom naredne dvije godine moj prijatelj je pratio te pacijente i sa vremena na vrijeme me obavještavao o njihovom stanju. Ono što je ostavilo najjači utisak na njega je bila “odlična podnošljivost”, “visok nivo energije” i “odlična kontrola bolesti” ostvarena upotrebom soka.
Samo da pojasnim – nijedan od ta četiri pacijenta sa metastatskim rakom nije imao potpuno izlječenje. Pacijenti su i dalje imali rak ali je došlo do smanjenja veličine tumorskih lezija kod sva četiri pacijenta, bolest je bila pod kontrolom i dugo vremena nije napredovala.
Pacijenti su se osjećali jako dobro, imali su aktivan život i nisu imali značajne neželjene efekte. Redovne ljekarske kontrole, laboratorijski nalazi i rezultati CT skenova su potvrdili ova opažanja. Na osnovu mišljenja mog prijatelja, medicinskog onkologa sa 20 godina iskustva u liječenju onkoloških pacijenata, ovi pacijenti su imali klinički benefit koristeći sok od mrkve.

Tokom ovog preliminarnog ispitivanja pokazalo se da svakodnevno pravljenje domaćeg soka zahtijeva vreme i trud, za neke pacijente dnevna količina soka (1.5 litra) i ukus soka su predstavljali problem. Moj prijatelj je bio zaintrigiran efektima koje je vidio kod pacijenata, pa je i on napravio i probao sok nekoliko puta. Primjetio je da ukus soka nije uvijek isti. Zbog toga se zapitao u kojoj mjeri su sastav i količina aktivnih supstanci u soku podložni varijacijama.
Nakon što sam saznao da domaći sok u principu ima ljekovita svojstva i da ne izaziva neželjene efekte, odlučio sam da razvijem proizvod koji će omogućiti pacijentima da ostvare ovakve rezultate, a da uporedo riješim pitanja količine, ukusa i varijacija u količini aktivnih supstanci u soku.
Neću ulaziti u detalje sa opisom razvoja novog recepta prikladnog za industrijsku proizvodnju, kao i mnogobrojne konsultacije sa hemičarima, nutricionistima i tehnolozima oko izbora tehnologije za proizvodnju i izbora i validacije analitičkih metode za mjerenje aktivnih supstanci u soku. U periodu jedne godine sam evaluirao devet proizvođača na tri kontinenta.

Evaluacija je imala naučni dio, sa analizom aktivnih supstanci u uzorcima soka koje sam dobio od tih proizvođača. Drugi dio evaluacije se sastojao u testiranju ukusa i mirisa. Članovi moje porodice i ja smo probali sve uzorke. Tom prilikom sam primjetio jedan interesantan efekat. Naime, ja imam blagi oblik psorijaze, sa mjestimičnim crvenilom kože prekrivene ljuskicama. Svaki put kad bih popio uzorak soka za koga je laboratorijska analiza pokazala visok nivo aktivnih supstanci, promjene na koži bi se povukle, na dan ili dva.
Zbog tog neočekivanog efekta sam odlučio da ponovo pretražim naučnu literaturu i ovaj put se fokusiram na hronične upale. Pronašao sam veliki broj naučnih studija koje su pokazale pozitivne efekte aktivnih supstanci iz soka na hroničnu upalu, kako u laboratorijskim eksperimentima na ćelijskim kulturama tako i u modelima autoimunih oboljenja u miševima.

the story

Rezultati tih naučnih studija i moje lično iskustvo su me naveli da pokrenem projekat CaroZANG Vaše iskustvo u Bosni i Hercegovini i da ponudim učešće u tom projektu pacijentima za rakom i pacijentima sa autoimunim bolestima.
Kliknite ovdje da vidite status projekta i da pročitate svjedočanstva prvih pacijenata koji su probali CaroZANG. Eto, to je moja priča o CaroZANG-u.
CaroZANG je nutraceutik visokog kvaliteta koji je razvijen na medicinskim i naučnim principima.
Ja sam sretan i ponosan da mogu da vam ponudim ovaj proizvod.